prev next
Головна Новини 11 Березня 2012

Знайдено спосіб знизити витрати на логістику для зернотрейдерів

 

Витрати українських зернотрейдерів на всьому етапі логістичного ланцюга меншы, ніж у їхніх російських колег, але для досягнення європейських показників необхідно ще чимало попрацювати.

До такого висновку прийшли учасники круглого столу «Логістична ланцюг як складова в структурі формування вартості зерна». Засідання круглого столу відбулося 3 листопада в рамках виставки «Зернові технології».

Зокрема, голова Ради підприємців при Кабінеті міністрів, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко як приклад навів розрахунки Європейської Бізнес Асоціації. Згідно з цими даними, в Україні витрати на логістику можуть досягати 30%, причому левова частка витрат на логістику - це витрати на перевезення. Для порівняння, в ЄС на логістику зерна витрачається 12%, в США - 9%.

За даними президента Української зернової асоціації Володимира Клименка, російські зернотрейдери несуть більші витрати в логістичному ланцюжку, ніж їхні українські колеги. Але росіяни виграють у ціні за рахунок того, що в Україні були введені мита на зерно.

Для того, щоб виконати поставлене завдання з експорту українського зерна, експерти рекомендують відкликати орендовані Росією і Казахстаном українські вагони-зерновози, не допускати ситуації, коли цей транспорт використовується для перевезення нецільових вантажів, а також відслідковувати не тільки світову ціну на зерно, але й ціни у конкурентів українських експортерів.

Виставка «Зернові технології» відбулася 1-3 листопада.
Організатор - Київський міжнародний контрактовий ярмарок.