prev next
Головна Новини 11 Березня 2012

Перспективи сої в Україні

 

В Україні змінюється ставлення до сої, і в перспективі під цю культуру можуть бути виділені до 4 млн. га. Крім того, в України гарні перспективи наростити експорт сої до країн ЄС та Африки.

Таку думку у ході міжнародного семінару «Соя: підсумки сезону 2011 року» висловив академік Анатолій Бабич з Інституту кормів НААН Україні. Семінар відбувся в рамках виставки «Зернові технології 2011» в Києві.



Сьогодні площі під цією культурою вже перевищили мільйон гектарів. Станом на 2011 рік під сою було відведено 1121,9 тис. га, зібрано 2020 тис. тонн зерна, а середня врожайність склала 20,3 ц / га. За прогнозами, новий урожай досягне 2,2-2,3 млн. тонн.

Для України соя - стратегічна культура. Згідно з розробленою програмою, аграріям доведеться за чотири роки виконати такий же обсяг робіт, як за останнє десятиліття. У перспективі соєю передбачається зайняти 4 млн. га і зібрати в соєвому поясі 8 млн. тонн врожаю. Економічна ефективність від цієї програми оцінюється у 24 млрд. грн прибутку.

У цілому по світу виробництво сої розглядають як метод вирішення трьох продовольчих проблем: виробництво зерна, виробництво білка, фіксація біологічного азоту в ґрунті. На думку Бабича, точно такі ж проблеми соя повинна вирішити і в Україні, і, в першу чергу, стати хорошим попередником під зернові культури, підвищити їх врожайність. Експерт вважає, що без сої завдання з отримання 75-80 млн. тонн зерна виглядає нездійсненним. Також соя - незамінна складова в списку білкових кормових ресурсів. Якщо гіпотетично позбавити тваринництво доступу до соєвого шроту, то виробництво м'яса може скоротитися на третину, а то й удвічі.

Враховуючи, що населення Землі зростає і до 2050 року загрожує досягти 9,2 млрд. людей, проблема забезпеченості білками загострюється. На цьому тлі в України хороші перспективи зміцнити свої позиції як експортера сої. Крім того, враховуючи, що населення з побоюванням ставиться до ГМО-культур, наша країна може отримати для себе економічні переваги і стати великим виробником саме нетрансгенной сої, - вважає Анатолій Бабич.